Σχετικά με τον Διαγωνισμό "Trophy - Τροφή Challenge"

Διαβάστε τους όρους και τις προϋποθέσεις του Διαγωνισμού εδώ!

Ο κλάδος της γεωργίας αναπτύσσεται ταχύτατα και διεισδύει σε νέους τομείς για να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες προκλήσεις της υποβάθμισης του εδάφους, της έλλειψης νερού, της κλιματικής αλλαγής, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του διαρκώς αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο για την προέλευση, την ποιότητα, την ασφάλεια και τη διατροφική αξία των προϊόντων τροφίμων.

Αυτές οι τάσεις αποτελούν τις δύο όψεις της σύγχρονης παγκόσμιας διατροφικής πρόκλησης που απαιτεί καινοτόμες λύσεις, βασισμένες σε σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής και εργαλεία που εφαρμόζονται στην πράξη. Υπάρχει επίσης ένα πλήθος τεχνολογιών που αναπτύσσεται ταχύτατα. Στην πρωτογενή παραγωγή, αυτές περιλαμβάνουν εφαρμογές (Apps) που σχεδιάζονται για κινητές συσκευές, συστήματα παρακολούθησης που χρησιμοποιούν εγγύς, εναέρια και δορυφορικά δεδομένα για βελτιστοποίηση των πόρων (άρδευση, λίπανση, φυτοφάρμακα), αισθητήρες για την πρωτογενή παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων, καινοτόμα υλικά, αισθητήρες και αυτοματοποιημένα συστήματα για την εντατική κτηνοτροφία και τα θερμοκήπια, καθώς και καινοτόμες λύσεις και εργαλεία για ενεργειακή απόδοση.

Στην επεξεργασία και ποιότητα τροφίμων, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στην αποτελεσματική αξιοποίηση των βίο-προϊόντων, των αισθητήρων και των εφαρμογών που αφορούν τη γνησιότητα των τροφίμων, την ποιότητα, την ιχνηλασιμότητα και την έξυπνη σήμανση.

Στη διανομή και αξιοποίηση του γεωργικού προϊόντος, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν με καινοτόμες πλατφόρμες προώθησης του αγροτουρισμού ή/και διαδικτυακές εφαρμογές διάθεσης αγροτικών προϊόντων σε αναδυόμενες εξειδικευμένες αγορές και για την εξυπηρέτηση σύγχρονων αναγκών και καταναλωτικών τάσεων στον κλάδο της αγροδιατροφής.

Η αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων απαιτεί αντισυμβατικό τρόπο σκέψης και πρακτικές λύσεις, που συχνά προέρχονται από καινοτόμους επιχειρηματίες και επιχειρηματικές ομάδες με διεπιστημονικό υπόβαθρο και μέλη που βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις της ακαδημαϊκής, ερευνητικής ή επαγγελματικής τους ζωής. O Διαγωνισμός Trophy-Τροφή Challenge απευθύνεται σε επιχειρηματικές ομάδες με καινοτόμες και πρακτικές ιδέες που προσφέρουν λύσεις στους τομείς:

– Agri-tech, τεχνολογία στην πρωτογενή παραγωγή

– Food-tech, τεχνολογία στην επεξεργασία και ποιότητα τροφίμων

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδείξει και να επιβραβεύσει καινοτόμες ιδέες, να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και πεδία συνεργασίας στον τομέα της αγροδιατροφής και να δώσει πρόσβαση σε ευκαιρίες δικτύωσης και χρηματοδότησης. Οι φιναλίστ συμμετέχοντες θα λάβουν υποστήριξη για την επιχειρηματική τους ανάπτυξη, ειδικά ως προς το business planning και το marketing, ενώ οι νικητές του Διαγωνισμού θα έχουν ευκαιρίες διεθνούς δικτύωσης αλλά και εξατομικευμένης υποστήριξης σε όλες τις πτυχές της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

O Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε πέντε φάσεις.

1η Φάση • Οι συμμετέχοντες υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής μαζί με business plan, logo kai pitching βίντεο μέγιστης διάρκειας 2 λεπτών.

2η Φάση • H Οργανωτική Επιτροπή (steering committee) ελέγχει τις αιτήσεις ως προς την επιλεξιμότητά τους και τις κατηγοριοποιεί βάσει των θεματικών (verticals) του Διαγωνισμού.

3η Φάση • Οι προτάσεις αξιολογούνται από την Ελεγκτική Επιτροπή η οποία επιλέγει τις 10 καλύτερες ομάδες για την τελική φάση, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων επιλογής (καινοτομία, εφαρμοσιμότητα, βιωσιμότητα κλπ.)

4η Φάση • Οι Φιναλίστ συμμετέχουν σε ειδικό bootcamp και λαμβάνουν επιχειρηματική καθοδήγηση από μέντορες για να παρουσιάσουν ζωντανά τις ιδέες τους σε κοινό και κριτική επιτροπή σε Live Event που θα ακολουθήσει | VENUE: Invent ICT, Βλαχάβα 6-8, Μοναστηράκι, Αθήνα

5η Φάση • Live event – Live pitching | VENUE: Μουσείο Μπενάκι, Πειραιώς 138, Αθήνα

*Τα μέλη των επιτροπών είναι καταξιωμένα στελέχη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα της αγροδιατροφής.

– Agri-Tech / Πρωτογενής Παραγωγή:

1st Prize: €8.500      2nd Prize: €4.000

– Food-Tech / Επεξεργασία και Ποιότητα Τροφίμων:

1st Prize: €8.500      2nd Prize: €4.000

 1. Απ’ ευθείας συμμετοχή στον τελικό γύρο του παγκόσμιου διαγωνισμού Future Agro-challenge, που θα γίνει στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2019 και παρουσία με περίπτερο στην έκθεση.

   

   

 2. Πενθήμερο ταξίδι στα agri-food τμήματα κι ερευνητικά εργαστήρια του Rutgers University στις Η.Π.Α. όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με ερευνητές, επιχειρηματίες κι επενδυτές, όλα προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε ενός ξεχωριστά.

   

O Διαγωνισμός αφορά σε όλους τους τομείς της αγροδιατροφής, συμπεριλαμβανομένης της γεωργικής και ζωικής παραγωγής, της επεξεργασίας και της τεχνολογίας τροφίμων. Για να αξιολογηθούν οι προτάσεις θα πρέπει να βασίζονται σε λύσεις που αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής.

Οι προτάσεις θα πρέπει να απαντούν σε προκλήσεις που «ομαδοποιούνται» σε δύο ευρύτερες θεματικές:

1. Agri-Tech / Πρωτογενής Παραγωγή:

 • Έξυπνα Συστήματα Άρδευσης
 • Συστήματα Θρεπτικής Αποδοτικότητας
 • Συστήματα Oλοκληρωμένης Διαχείρισης Παρασίτων
 • Ενεργειακή Αγροτεχνολογία
 • Συστήματα Ελεγχόμενου Περιβάλλοντος (Θερμοκήπια/ Κτηνοτροφία)
 • Άλλοι τομείς

 2. Food-Tech / Επεξεργασία και Ποιότητα Τροφίμων:

 • Βιοπαραγωγή
 • Βιοδίυλιση και τροφικά απόβλητα
 • Ιχνηλασιμότητα/ Γνησιότητα / Νοθεία
 • Έξυπνη Σήμανση
 • Άλλοι τομείς
Organized by:
               
Powered by:
 
Το Πρόγραμμα ΝΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ υλοποιείται:
Υπό την καθοδήγηση του:
Asset 1@3x
Σε συνεργασία με:
Asset 2@3x
 
Asset 3@3x
Με αποκλειστική δωρεά από το:
Asset 4@3x
Special Collaboration with: