Σχετικά με τον Διαγωνισμό "Trophy - Τροφή Challenge"

Διαβάστε τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού εδώ!

Ο κλάδος της γεωργίας αναπτύσσεται ταχύτατα και διεισδύει σε νέους τομείς για να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες προκλήσεις της υποβάθμισης του εδάφους, της έλλειψης νερού, της κλιματικής αλλαγής, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του διαρκώς αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο για την προέλευση, την ποιότητα, την ασφάλεια και τη διατροφική αξία των προϊόντων τροφίμων.

Αυτές οι τάσεις αποτελούν τις δύο όψεις της σύγχρονης παγκόσμιας διατροφικής πρόκλησης που απαιτεί καινοτόμες λύσεις, βασισμένες σε σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής και εργαλεία που εφαρμόζονται στην πράξη. Υπάρχει επίσης ένα πλήθος τεχνολογιών που αναπτύσσεται ταχύτατα. Στην πρωτογενή παραγωγή, αυτές περιλαμβάνουν εφαρμογές (Apps) που σχεδιάζονται για κινητές συσκευές, συστήματα παρακολούθησης που χρησιμοποιούν εγγύς, εναέρια και δορυφορικά δεδομένα για βελτιστοποίηση των πόρων (άρδευση, λίπανση, φυτοφάρμακα), αισθητήρες για την πρωτογενή παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων, καινοτόμα υλικά, αισθητήρες και αυτοματοποιημένα συστήματα για την εντατική κτηνοτροφία και τα θερμοκήπια, καθώς και καινοτόμες λύσεις και εργαλεία για ενεργειακή απόδοση.

Στην επεξεργασία και ποιότητα τροφίμων, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στην αποτελεσματική αξιοποίηση των βίο-προϊόντων, των αισθητήρων και των εφαρμογών που αφορούν τη γνησιότητα των τροφίμων, την ποιότητα, την ιχνηλασιμότητα και την έξυπνη σήμανση.

Στη διανομή και αξιοποίηση του γεωργικού προϊόντος, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν με καινοτόμες πλατφόρμες προώθησης του αγροτουρισμού ή/και διαδικτυακές εφαρμογές διάθεσης αγροτικών προϊόντων σε αναδυόμενες εξειδικευμένες αγορές και για την εξυπηρέτηση σύγχρονων αναγκών και καταναλωτικών τάσεων στον κλάδο της αγροδιατροφής.

Η αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων απαιτεί αντισυμβατικό τρόπο σκέψης και πρακτικές λύσεις, που συχνά προέρχονται από καινοτόμους επιχειρηματίες και επιχειρηματικές ομάδες με διεπιστημονικό υπόβαθρο και μέλη που βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις της ακαδημαϊκής, ερευνητικής ή επαγγελματικής τους ζωής. O διαγωνισμός Trophy-Τροφή Challenge απευθύνεται σε επιχειρηματικές ομάδες με καινοτόμες και πρακτικές ιδέες που προσφέρουν λύσεις στους τομείς:

 • Agri-tech, τεχνολογία στην πρωτογενή παραγωγή
 • Food-tech, τεχνολογία στην επεξεργασία, μεταποίηση και ποιότητα τροφίμων

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδείξει και να επιβραβεύσει καινοτόμες ιδέες, να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και πεδία συνεργασίας στον τομέα της αγροδιατροφής και να δώσει πρόσβαση σε ευκαιρίες δικτύωσης και χρηματοδότησης. Οι φιναλίστ συμμετέχοντες θα λάβουν υποστήριξη για την επιχειρηματική τους, ενώ οι νικητές του διαγωνισμού θα έχουν ευκαιρίες διεθνούς δικτύωσης αλλά και εξατομικευμένης υποστήριξης σε όλες τις πτυχές της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

O Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε πέντε φάσεις.

1η Φάση
Οι συμμετέχοντες υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα, απαντώντας συγκεκριμένες ερωτήσεις κι αναρτώντας συνοδευτικά έγγραφα.

2η Φάση
H Οργανωτική Επιτροπή (Steering Committee) ελέγχει τις αιτήσεις ως προς την επιλεξιμότητά τους.

3η Φάση
Οι προτάσεις αξιολογούνται από την Ελεγκτική Επιτροπή (Screening Committee),  η οποία επιλέγει τις δέκα (10) καλύτερες ομάδες από κάθε κατηγορία – Agri-Tech Start-ups, Food-Tech Start-ups και Αrgri-Tech & Food-Tech Ideas – για την ημιτελική φάση του bootcamp, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων επιλογής (καινοτομία, εφαρμοσιμότητα, βιωσιμότητα κλπ.).

4η Φάση

Οι τριάντα (30) καλύτερες ομάδες συμμετέχουν σε ειδικό διήμερο bootcamp και λαμβάνουν επιχειρηματική καθοδήγηση από μέντορες για να παρουσιάσουν ζωντανά τις προτάσεις τους στην κριτική επιτροπή των μεντόρων σε Live Event που θα ακολουθήσει.  Από αυτή τη φάση προκύπτουν οι πέντε (5) καλύτερες ομάδες για την κατηγορία Agri-Tech Start-ups και οι πέντε (5) καλύτερες ομάδες για την κατηγορία Food-Tech Start-ups, οι οποίες διαγωνίζονται στον τελικό, καθώς και η νικήτρια ομάδα της κατηγορίας Αgri-Tech & Food-Tech Ideas.

5η Φάση
Στον τελικό ανακοινώνεται η νικήτρια ομάδα της κατηγορίας Agri-Tech & Food-Tech Ideas, ενώ οι πέντε (5) καλύτερες ομάδες για την κατηγορία Agri-Tech Start-ups και οι πέντε (5) καλύτερες ομάδες για την κατηγορία Food-Tech Start-ups παρουσιάζουν στην Τελική Κριτική Επιτροπή Αξιολόγησης (Jury Committee) τις προτάσεις τους στο Live Pitching Event. Από τη φάση αυτή προκύπτουν οι νικήτριες start-ups ομάδες.

* Τα μέλη των επιτροπών είναι καταξιωμένα στελέχη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα της αγροδιατροφής.

– Agri-Tech Start-up / Πρωτογενής Παραγωγή:

1st Prize: €8.500    

– Food-Tech Start-up / Επεξεργασία, Μεταποίηση και Ποιότητα Τροφίμων:

1st Prize: €8.500

Agri-Tech & Food-Tech Idea:
 

1st Prize: €5.000

 
 

Agri-Tech Start up/ Food-Tech Start up

Για κάθε μια από τις 2 νικήτριες ομάδες:

 1. Συμμετοχή σε πρόγραμμα επιτάχυνσης
 2. Eκπαιδευτικό ταξίδι μιας εβδομάδας στο πανεπιστήμιο Rutgers
 3. Συμμετοχή στους τελικούς του Future Agrochallenge
 4. Μentoring μέσω της ομάδας Agile της Vodafone για ένα έτος
 5. Συνδρομή σε 2 γραμμές σταθερής και κινητής Vodafone, ανά ομάδα για 6 μήνες
 6. Πρόσβαση στο 5G Data Center της Vodafone, σε περίπτωση που η νικήτρια ομάδα χρησιμοποιεί τεχνολογία 5G για την υλοποίηση της ιδέας της.

Agri Τech & Food –Tech Idea

Για τη νικήτρια ομάδας της κατηγορίας ιδέα:

 1. Mentoring σε 3 τομείς:
  • Πνευματική Ιδιοκτησία
  • Λογιστικά & Φορετεχνικά
  • Εμπορική Εφαρμογή της Ιδέα
 2. Μentoring μέσω της ομάδας Agile της Vodafone για ένα έτος.
 3. Συνδρομή σε 2 γραμμές σταθερής και κινητής Vodafone,  για 6 μήνες.
 4. Πρόσβαση στο 5G Data Center της Vodafone, σε περίπτωση που η νικήτρια ομάδα χρησιμοποιεί τεχνολογία 5G για την υλοποίηση της ιδέας της.

O Διαγωνισμός αφορά σε όλους τους τομείς της αγροδιατροφής, συμπεριλαμβανομένης της γεωργικής και ζωικής παραγωγής, της επεξεργασίας και της τεχνολογίας τροφίμων. Για να αξιολογηθούν οι προτάσεις θα πρέπει να βασίζονται σε λύσεις που αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής.

Οι προτάσεις θα πρέπει να απαντούν σε προκλήσεις που «ομαδοποιούνται» σε δύο ευρύτερες θεματικές:

1. Agri-Tech / Πρωτογενής Παραγωγή:

 • Συστήματα Άρδευσης και Διαχείρισης Νερού
 • Συστήματα Θρέψης και Βελτίωσης Εδάφους
 • Συστήματα Φυτοπροστασίας και Ολοκληρωμένης
  Διαχείρισης Παρασίτων
 • Ενεργειακά Συστήματα στη Γεωργία και Μείωση
  Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος
 • Πληροφοριακά Συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης
  Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων
 • Συστήματα Ελεγχόμενου Περιβάλλοντος (Θερμοκήπια/
  Κτηνοτροφία)
 • Ρομποτικά Συστήματα και Αυτοματισμοί στη Γεωργία
 • Άλλοι Σχετικοί Τομείς

 2. Food-Tech / Επεξεργασία και Ποιότητα Τροφίμων:

 • Αγρο-βιοτεχνολογία
 • Βιοπαραγωγή
 • Βιο-διύλιση και Τροφικά Απόβλητα
 • Ιχνηλασιμότητα & Blockchain/ Γνησιότητα /Νοθεία
 • Τεχνολογίες Επεξεργασίας και Ασφάλειας Τροφίμων
 • Καινοτόμες Μορφές Τροφίμων (π.χ. φυτικές πρωτεΐνες, παραγωγή εντόμων, μικροφυκών, κτλ.)
 • Έξυπνη Σήμανση Τροφίμων
 • Ηλεκτρονικές Πλατφόρμες Διάθεσης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων
 • Μέθοδοι Παραγωγής, Εξοικονόμησης Ενέργειας και Μείωσης Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος
 • Άλλοι σχετικοί τομείς
Διοργάνωση:
               
Με την υποστήριξη:
 
Το Πρόγραμμα ΝΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ υλοποιείται:
Υπό την καθοδήγηση του:
Asset 1@3x
Σε συνεργασία με:
Asset 2@3x
 
Asset 3@3x
Με αποκλειστική δωρεά από το:
Asset 4@3x
Ειδική συνεργασία με: